onsdag

Fastnet Race 2013

Cervantes Trophy mellan Cowes och Le Havré gick över förväntan, det var vårt första race med båten. Vi hyr i år en en Benetau First 40. Fantastiskt trevlig båt att segla, bra balans och förhållandevis lättdriven. Nu gäller det bara att få till det sista fintrimmet. Det som gick dåligt var inte direkt vårat fel, utan material som inte höll vad de lovade.
Vi hade otur med ett spinnfall, det gick av med en liten smäll. Inte i toppen utan i avlastaren. Oturligt så skedde det när vi var halvägs till rundning av No Mans Land Fort då vi hade skön gennakergång i 10-13 knop, den andra First 40:an, La Response kunde fortsätta men sin A3 och den rundade en bit före oss utan. Det blåste ca 20-25 knop sann, sydvästlig vind. TWA på väg ut från start låg runt 110-120 grader.

Efter runding av No Mans Land så var det direkt kurs mot en boj som låg ca 20 nm utanför Le Havré.
Trevlig öppen bog med ca 60-70 grader TWA, vind under större delen av benet runt 24 knop sann vindhastighet.
När vi rundade sista bojen och var på väg in mot Le Havré så hade vinden mojnat och det blev en skön segling med Gennaker i 10 knops vind in Till Le Havré.

Målgång i Le Havré vid 23.30 lokal tid. Vi hamnade på en sjätteplats av 20 i vår klass och på plats 23 av 90 totalt. De som kom före oss i resultatlistan var inte direkt några söndagsseglare, i stort sett alla hade vunnit Commodores Cup, Fastnet, Spi Ouest eller liknande.

Skönt att vara i Frankrike,  här är det ordentlig stil på den lokala yachtklubbens klubbstuga, baren öppen hela natten och bra service i restaurangen. Det gick alldeles utmärkt att få en god Steak Frittes efter målgång...


Det är lite lite smått och gått som behöver fixas på båten för att den ska vara i supershape när vi startar i Fastnet.

 En ny stor skulle sitta fint


Gänget som var med och seglade Cervantes var Joakim Lagner, Jörgen Persson, Rikard Wallin, Matte Ohlsson, Tomas Persson, Robert Sagulin, Ulf Börjesson och Jonas Sandberg.


Joakim Lagner Styr
 På väg till start, Jocke blev blöt direkt
Shortsväder

Robert Sagulin till höger, Jonas Sandberg till vänster

Rikard Wallin, Robert Sagulin, Tomas Persson, Jörgen Persson
Till Fastnet kliver Mats Hultin, Stein-Petter Ski och Jan Bergren ombord.
Bilder på väg ut till No Man Land Fort